Bemutatkozás

Délzalai Vízmű Sportegyesület rövid története

 

A Délzalai Vízmű SE megalapítása 1988-ban történt, az egyesület elnevezése akkor még Nagykanizsai Úszó és Vízilabda Egyesület (NVSE) volt. Mint az alapításkori nevünkből is kiderül, az egyesület nem csak úszással, hanem vízilabda utánpótlás-neveléssel is foglalkozott. Az egyesület első mester edzője Vecsey György volt. Őt követte az egyesület szakmai irányításában Papp Miklós, aki már vízilabdával nem foglalkozott. Az NVSE nevet az Egyesület 1996-ban CWG-re módosította az akkori főszponzor neve után, a csapat munkáját pedig Meiszterics László vette át, és irányítása alatt Révész Kata úszóversenyzőnk bekerült a Spanyolországban megrendezett Európa Bajnoki Magyar Válogatott Úszócsapatába, és ott tagja volt a VII. helyezést elért 4x100m-es vegyesváltónak.

2001-től az egyesület szakmai vezetője Polgár Sándor vezetőedző lett, aki jelenleg is irányítja a szakmai munkát. 2004-ben vette fel a sportkör a jelenleg is érvénybe levő nevét: Délzalai Vízmű SE.

Egyesületünk úszás utánpótlás-neveléssel, óvodai- és iskolai úszásoktatással, versenyeztetéssel, valamint vízilabda utánpótlás-neveléssel foglakozik. Úszószakosztályunkban 5 edző dolgozik, ebből 3 fő az utánpótlás-neveléssel, és 2 edző az élversenyzőkkel foglalkozik. Ez összesen jelenleg 200 fő gyermeket jelent.

csoportkép2015

Háziverseny 2015 decemberében.

A kiscsoportos oktatók munkájának köszönhetően rengeteg óvodás és kisiskolás jár egyesületünkbe, akikkel Országhné Hüveli Mária és Sneffné Ágoston Mónika foglalkozik már évek óta.  Egyesületünknek három iskolával is van kapcsolata, ők a „Minden gyerek tanuljon meg úszni” program keretében sajátítják el úszástudásukat. A mintegy 80-90 fő a Palini, Kiskanizsai és a Kőrösi iskolából jár hozzánk.

Palini diákok oktatás közben.

Palini diákok oktatás közben.

2015 szeptemberétől klubunk senior versenyzők felkészítésével is elkezdett foglalkozni, és Kovács Roland személyében országos eredményeket is fel tudtunk már mutatni. Természetesen szakosztályunk fő profilja továbbra is az utánpótláskorú úszók versenyeztetése és felkészítése marad. Nálunk kezdte el versenyzői pályafutását Biczó Bence, a Londoni Olimpia 9. helyezettje, Abay Nemes Anna, aki Ifjúsági Válogatott tagjaként részt vett a 2011-ben Máltán, majd 2012-ben Antwerpen-ben megrendezett Ifjúsági Európa Bajnokságon, és ott tagja volt az 5. helyezést elért 4x100m-es vegyes váltónak, Zámodics Márk többszörös Ifjúsági válogatott, valamint Molnár Flóra, 2014. év 50m–es gyorsúszás Magyar bajnoka, és IFI EB 4. , IFI VB 5. helyezett versenyzője is.

Egyesületünk nem csak versenyeztetni, de nevelni is kíván, így megismertetjük Őket más sportágakkal, úgymint vívás, kajakozás, lovaglás sífutás. Minden évben megrendezésre kerülő „Úszó bálunkon” a csoportok műsort adnak elő, de építettünk már fa várat is. Mindezt tettük azért, hogy a hozzánk kerülő ifjaknak ne csak a testét, de a lelkét is neveljük.